HANGAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

R/C Helikopter Modelciliğine Başlarken/2

Aşağa gitmek

R/C Helikopter Modelciliğine Başlarken/2 Empty R/C Helikopter Modelciliğine Başlarken/2

Mesaj  Admin Cuma Mayıs 30, 2008 9:42 pm

3- MODEL HELİKOPTER SEÇİMİ:

Radyo Kontrol sisteminden sonra sıra alınacak olan model helikopterin seçimine gelmektedir. Bu konuda markete baktığımızda çok çeşitli firmaların değişik modelleri ile karşılaşacaksınız. Esas olarak tüm modeller birbirinin benzeri olmasına rağmen öncelikle unutulmaması gereken en önemli kural ‘’ en iyi helikopter en kolay ve en çok yedek parçası bulunandır !! ‘’ Ülkemizde bulunan ithalatçı firmalardan temin edilebilecek modeller her zaman sizler için daha avantajlıdır. Şahsen bende yaklaşık olarak 5 yıldır R/C model helikopterle uğraşmama rağmen hiçbir zaman yurt dışından farklı bir helikopter kiti almış değilim. Bunun en önemli nedeni Türkiye parçasını kolay temin edemeyeceğim bir model geçireceği ilk kırımdan sonra aylarca rafta yurt dışından gelecek olan yedek parçaları beklemeye mecbur kalacaktır. Siz yeni başlayanların moralini bozmak anlamında olmamakla birlikte; R/C model helikopter modelciliğinde kırım diğer modelcilik dallarına göre daha fazla olmaktadır. Bunun başlıca nedeni mekanik olarak sistemin daha karışık ve yük altında çalışmasından dolayısı ile servo + batarya v.b. parçaların daha çabuk arıza yapabilmesi, pilotluğunun model uçak ve diğer modelcilik dallarına göre daha zor olması , mekanikte çıkabilecek arızalar olarak gösterebiliriz. Bu nedenlerden veya pilotaj hatasından yaşayabileceğiniz bir kırımdan sonra ülkemizden modelinizi satın aldığınız model mağazasında yedek parça temini sizler için büyük rahatlık sağlayacaktır. Fakat yurtdışından temin ettiğiniz farklı markaların parçalarını ülkemizden temini çok daha zor olacaktır.
Yeni başlayacak olan model helikoptercilere genelde 32’lik motor ile uçabilen ufak modeller tavsiye edilmektedir. Burada şahsi fikrimi ortaya koyarak en az 46’lık motorlu modellerin tercih edilmesini önermekteyim. Bunun esas nedeni belli bir süre eğitimden sonra daha ufak modeller size yetmeyecek ve daha büyük modellere yöneleceksiniz. Eğer orta boy olan 46’lık motorla uçabilen modeller ise sizin tüm ihtiyacınızı karşılayabilecek; hem eğitim hem de rahat akrobasi yapabilmenize imkan sağlayacaktır.
F3C olarak nitelendirilen R/C model helikopter yarışmalarında ise 60’lık motor ile uçan daha büyük modeller kullanılmaktadır. Günümüz teknolojisinin çok çabuk gelişmesi ve dolayısı ile Uluslar arası Model Komitelerinin (FAI) yönlendirmesi ile 2002 yılından itibaren model helikopter yarışmalarında motor sınırı kaldırılarak daha büyük boyutlu modellerin gelecekte kullanılması planlanmaktadır.
Sonuç olarak size başlangıç model helikopterinizin seçimi konusunda ülkemizde bulunan model mağazaları ile görüşüp yedek parça temini konusunda destek verilebilecek ve yeterli stokların olduğu tip modeller ile başlamanızı kesinlikle önermekteyim. Ayrıca model helikopter uçuşunun bu konuda tecrübeli diğer pilot arkadaşların denetiminde ve eğitiminde yapılması gerekmektedir. Sizlere bu kişiler severek ve isteyerek her konuda yardımcı olacak ve sizin eğitiminize yardımcı olacaklardır. Modelciliğin diğer dallarından farklı olarak model helikoptercilik yeni başlayan bir kişi tarafından, yardım almadan tek başınıza yapabileceğiniz bir dal değildir. Bu konuda sizlere model mağazalarında bulunan arkadaşlarımız yardımcı olarak gerekli pilot arkadaşlar ile temasa geçmenizi sağlayacaklardır.

4- MODEL HELİKOPTERİN MONTAJI:

Temin etmiş olduğunuz model helikopterler genelde 2 şekilde olacaktır. İmalatçı firma tarafından monte edilmiş şekilde satılan (ARF) ve çok fazla montaj gerektirmeyen veya kit olarak tüm parçaların kutu içinde monte edilmemiş olarak satılan modellerdir. Her iki şekilde model helikopterin kutusu içerisinden çıkacak olan KULLANIM VE MONTAJ KILAVUZU çok önemli olup; kesinlikle belirtilen kural ve sıraya uygun monte edilmesi gerekmektedir. Sizlere belirtilecek olan tüm malzemeler ( LOCKTITE , allen v.b.) eğer kutudan çıkmamış ise bunlar temin edilmeden montaj işlemine başlamamanız gerekmektedir. Aşağıda size montaj sırasında en gerekli olabilecek malzemeler örnek olarak gösterilmiştir.

Önemli olduğundan tekrar ifade etmek istiyorum ki; montaj kılavuzunda belirtilen sıra ve şekilde monte etmeniz ve hiçbir parça üzerinde değişiklik yapmadan gerektiği şekilde kullanmanız gerekmektedir. Kitin içerisinden çıkan rulman, dişliler ve kayışlar çok yüksek devirlerde çalıştıklarından yapılacak olan yanlış bir montaj daha sonra sizlere büyük sorunlar getirebilir.
Model helikopterinizin montajı tamamlandıktan sonra sizlere daha önceden önerilen tecrübeli model helikopter pilotu arkadaşlarınıza danışarak helikopterinizi onlara kontrol ettiriniz. Sizin gözünüzden kaçabilecek eksik veya yanlışlıkları onlara size uyararak piste gitmeden gerekli ayarlamayı yapmanızı sağlayacaklardır.
Admin
Admin
Admin

Erkek Mesaj Sayısı : 46
Yaş : 56
Nerden : Ankara
Kayıt tarihi : 24/05/08

https://hangar.hareketforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz