HANGAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Başlangıçtaki Sorular-1

Aşağa gitmek

Başlangıçtaki Sorular-1 Empty Başlangıçtaki Sorular-1

Mesaj  Admin Çarş. Haz. 04, 2008 3:10 am

R/C uçuş hakkında sorulan genel sorular:
Nasıl başlarım ? : İki şey yapın.Birincisi bu yazının geri kalanını okuyun.İkincisi kendinize bir öğretmen bulun.Bu yazıyı okumanız birkaç dakikanızı alır.Ancak karşılığında çok şeyler öğrenirsiniz.Eğer bir öğretmen bulursanız bunun ödülü çok daha fazla olacaktır.Çok daha fazla ve çabuk öğrenirsiniz.Bu size zamandan ve paradan tasarruf ettirir.Eğer sizde ve öğretmeninizde eğitim sistemli(Trainer system,buddy box) radyo varsa uçmayı daha az riskli ve çabuk öğrenirsiniz.

Ne kadara mal olur ? : Bu sizin bütçenize ve ne istediğinize göre değişir.Ancak Minimum 600-700 $ civarında olacaktır.Buna yer teçhizatı dahil değildir.Kullanılmış modeller ile başlarsınız daha ucuza mal edebilirsiniz.Ancak böyle durumda tecrübeli birisi size mutlaka yardımcı olmalıdır.

Bir model ne kadar hızlı uçar ? : Cevaplaması zor bir soru.Saatte 300 km. hıza çıkan modeller vardır.Modelden modele değişir.Eğitim (trainer) modelleri öğrenmeyi kolaylaştırmak amacıyla düşük hızda uçacak şekilde dizayn edilmişlerdir.Yaklaşık olarak uçuş süratlari 35-50 km/s, iniş süratleri 20-25 km/s civarındadır.İleri seviyedeki modeller daha yüksek uçuş ve iniş süratine sahiptir.

Bir model ne kadar uzağa gider ? : Radyo kontrol sistemlerinin mesafesi 1500 metre civarındadır.Ancak gözünüzün görebildiği uzaklığa kadar modelinizi uçurabilirsiniz.Kanat boyu 170 cm. olan bir uçak 500 metre mesafede size ne yaptığını anlayamıyacak kadar küçük görünecektir. UNUTMAYIN ! NE YAPTIĞINI TAM OLARAK GÖREMEDİĞİNİZ MODELİ UÇURAMAZSINIZ.

Havada yakıt biterse ne olur ? : Radyo sistemi kendi pillerinden aldığı enerjiyi kullanır.Yakıtınız bitse yada motorunuz stop etse bile uçağınızı bir planör gibi indirebilirsiniz.(Dead stick)

Yaşım uygunmu ? : Genellikle söylenen şudur.Uçmayı seven,takım çalışmasına uygun, uçuş emniyet kurallarına uyan , başkalarına karşı sorumlu kişiler uçabilir.R/C uçuş her yaştan insanın hoşlanabileceği bir spordur.Ancak Tavsiye edilen 13 yaştan sonra yetişkin bir gözeticinin yanında emniyetli uçuş yapılabileceğidir.

Hangi Uçak:

Yeni başlayan modelciler uçağın uçuş özelliklerinden daha çok uçağın görünüşüne dikkat etmektedirler. Oysa daha başlangıç da hata yapmaktadırlar. Herkesin gönlünden scale bir P51 D Mustang yada Extra 330S uçurmak geliyor ama işin içine girince öyle kolay olmadığını görüyorlar.Daha ilk uçuşta uçağını parçalayıp modelciliği bırakma noktasına bile gelenler var. Bunun için başlangıçta seçeceğimiz model çok önemli.Pekala seçeceğimiz model nasıl olmalıdır.

İlk tavsiyem mutlaka ve mutlaka eğitim (trainer) modeli olmalıdır.En az 46 lıık olmalıdır.Diğer uçaklarla başlamanız size hem zaman hemde maddi kayıp sağlar.Trainer ile temel uçuş bilgisini ve kaabiliyetini almadan diğer uçaklara geçmeniz size ve çevrenizdekilere ölümcül zararlar verebilir.Unutmayın uçan bir model eğitimsiz ve bilgisiz ellerde bir silaha dönüşebilir.İnsan oğlu doğduğunda bile hemen yürüyemez.Önce emekler sonra yürür sonra koşar.Bütün pilotlar önce eğitim modelleri ile başlar.Daha sonra ilerleme kaydettikçe daha hızlı çevik ve güçlü modellere geçer.Bu yüzden mutlaka ve mutlaka eğitim modeli ile başlayın. Unutmayın havacılık disiplin, emniyet,bilgi ve çalışma ister.

Öncelikle modelimizin büyüklüğüne karar verelim.40 lık mı, 60 lık mı yoksa daha büyük mü olacak ? Burada iki ayrı yönlendirme yapacağım.Birincisi modelcilik için ayırmayı düşündüğünüz bütçe ile ilgili ikincisi ise modelinizin taşınması ile ilgili. Her zaman şunu söylemişimdir.Büyük uçak daha iyi uçar.Daha iyidir.Ancak ekonomi işin içine girince biraz düşünmek gerekiyor. 40-46 lık bir eğitim modelinin kanat boyu 150 cm civarındadır.60 lık bir eğitim modelinin kanat boyu ise 180 cm civarındadır.Kanatları tek parçadır.Bu yüzden 180 cm lik bir kanadı arabaya sığdırmak insanı zorluyor.Birde o boyda gövde olunca çoluk çocuğa arabada yer kalmıyor.Bu yüzden büyük modeli bir kez daha düşünün.Aracınız küçükse değerlendirmenizi ona göre yapın.İkinci olarak ise maliyet. 40-46 lık bir eğitim modelinin ARF fiyatı 120-150 YTL arası. Buna takacağınız bir motorun fiyatı ise 130-220 YTL arası.Pervanesi ise 10 YTL civarı. Dolayısı ile bir 40-46 lık model 260 lira ile 380 lira arası değişiyor. 60 lik bir modelin ARF fiyatı 180-250 YTL arası ve buna takacağınız motor ise 180-350 YTL arası.Pervane ise 12-15 YTL civarı.Bu bilgilere göre 60 lık bir model 375 ila 615 YTL arasında değişebiliyor.Yani 40 lık bir modelin yaklaşık iki katı maliyet.Ayrıca yakıt konusunu da göz önünde bulundurun. 46 lık bir motor ile 1 litre yakıtla ortalama 1.5 saat uçarsınız.Ancak 61 lik bir motorla ise 1 saat uçarsınız.Büyük güzeldir ama pahalıdır.Sonuçta kararı ekonomik seviyenize göre verin.Benim tavsiyem 46 lık bir modelle başlamanız. Çünki yeni başladığınız için kaza-kırım yapma ihtimaliniz yüksektir.İleride büyük modellere geçersiniz.Bunun yanında bana göre hangi büyüklükte uçaklarla uçacağınıza kara verin. bir tane 46 lık bir tane 60 lık bir tanede 90 lık model yaptınızmı 3 ayrı katefgoriye dağılmış olacaksınız.Kullandığınız motorlar farklı büyüklükte , kullandığınız pervane farklı büyüklükte, kullandığınız servolar farklı büyüklükte olacağı için malzeme konusnda çok dağılmış olacaksınız.Ayrıca kaza-kırım kaçınılmaz bir sonuç.bu yüzden aynı klasmanda kullandığınız modeller olursa motor ve servoları aynı büyüklük ve marka alırsanız bir kaza sonucu hasar gören servo yada motorunuzu en azından yedek parça olarak kullanarak değerlendirebilirisiniz.

Buraya kadar hep büyüklükten bahsettik. Pekala nasıldır bu eğitim modelleri ? Eğitim modelleri basit gövde yapısına sahip, kolay toplanan ve taşınan, üstten kanatlı, kanat profili yarım damla, kanat dihedrali fazla, stall sürati düşük, yavaş uçan,akrobasi özelliği az ancak pilotun hatalarını elimine eden ve düşünmesine süre tanıyan modellerdir.

Bu tip modelleri inşaa etmek daha basittir.Çok kapsamlı inşaa bilgisine ve teçhizatına gerek yoktur. Yaklaşık yarım günlük çalışma ile uçuşa hazır hale gelirler.Uçurmak kolaydır.Yavaş uçarlar.Dihedral açılarından ve ana kanatları üstte olduğundan bir hayli dengeli uçuşları vardır.Pilotun düşünmesi için fazla süre tanırlar.Bu yüzden pilot kendini daha rahat hisseder.Reflekslerinin gelişmesine yardımcı olurlar.Kendi sınıflarındaki uçaklara göre daha büyük olduklarından havada görülmeleri daha kolaydır.Bir kaza sonucu tamir etmek daha kolaydır.Aşağıda tavsiye ettiğim bazı uçakların resimleri ve bilgileri var.Onlardan birisini seçmeniz uygun olacaktır.

Başlangıçtaki Sorular-1 Trainer60TRAINER 60

61 lik bir motorla uçan bir model olun çok harika bir eğitim modelidir.Nerdeyse kendi kendine uçuyor deyebilirim.Ancak büyüklüğünü göz önünde bulundurun

Kanat boyu : 190 cm

Gövde uzunluğu : 145 cm

Motor: 60 lık 2 zamanlı

Ağırlık : 3350 gram

Gerekli radyo ekipmanı: 4 kanallı radyo 4 standart servo

Başlangıçtaki Sorular-1 CanaryCANARY

46 lık sınıfta olup çok güzel bir eğitim modelidir.

Kanat boyu : 157 cm

Gövde uzunluğu : 125 cm

Motor: 40-46 2 zamanlı ancak 46 lık takın derim

Ağırlık : 2650 gram

Gerekli radyo ekipmanı: 4 kanallı radyo 4 standart servo

Başlangıçtaki Sorular-1 ParagonPARAGON

46 lık sınıfta olup çok güzel bir eğitim modelidir.Diğer modellerden en büyük farkı kanat gövdeye lastikle değil vida ile tutturulur.

Kanat boyu : 158 cm

Gövde uzunluğu : 122 cm

Motor: 40-46 2 zamanlı ancak 46 lık takın derim

Ağırlık : 2450 gram

Gerekli radyo ekipmanı: 4 kanallı radyo 4 standart servo


Başlangıçtaki Sorular-1 ClassicCLASSIC

46 lık sınıfta olup çok güzel bir eğitim modelidir.Diğer eğitim modellerine göre kanat eni biraz daha kısa ve kanat profili kanat alt kısmı bir miktar kavisli olduğu için çok da güzel akrobasi yapmaktadır.Ben yeni başlayan arkadaşlara daha çok bu modeli tavsiye ediyorum.Diğer modellere göre daha hızlıdır.Bir süre sonra akrobasi yapmak istediğinizde size diğer modellere göre bu imkanı daha fazla sağlar.Ancak yanınızda iyi bir eğitici olsun. Dedim ya bir hayli hızlıdır.

Kanat boyu : 149 cm

Gövde uzunluğu : 114 cm

Motor: 40-46 2 zamanlı ancak 46 lık takın derim

Ağırlık : 2250 gram

Gerekli radyo ekipmanı: 4 kanallı radyo 4 standart servo

Hangi Motor

Piyasada çok çeşitli motorlar bulunmaktadır. Öncelikle 2 ve 4 zamanlı diye ayrılır.Yeni başlayanlara 4 zamanlı tavsiye etmiyorum.Hem daha pahalı hemde biraz daha bilgi isteyen motorlardır.O yüzden 2 zamanlı bir motorla başlamanızı tavsiye ederim.Hangi uçak konusunda ben 46 lık bir model tavsiye etmiştim.Bunun içinde motor olarak 46 lık bir motor tavsiye ederim.Türkiye'de çok farklı marka motor var ancak ben iki konu üzerinde duracağım.

Birincisi motorun krank milinin nasıl yataklandığıdır. İki tip motor vardır.Birincisinin krank mili bronz bir yatak ile yataklandırılmışıtır.Bu tip motorlar nispeten daha ucuzdur.Ancak hem ürettikleri güç düşük hemde ömürleri daha kısadır.Ayrıca bronz yatak aşındığında değiştirlmesi daha masraflıdır.Bu yüzden bu tip motorları tavsiye etmem. İkinci tipde ise krank mili bilya ile yataklandırılmıştır.Bu tip motorlar daha güçlü ve ömürleri daha fazladır.Bilyalı olup olmadığını anlamak için prop washwerı çıkarınca bilya olup olmadığını görürsünüz.Ayrıca bilyalı motorlarda krank milinin çıkış noktası daha kalındır. Bilyaları değiştirmek hem kolay hemde ucuzdur. Bu yüzden mutlaka krank mili bilyalı yataklandırılmış bir motor alın derim.

Başlangıçtaki Sorular-1 3igne

Başlangıçtaki Sorular-1 Motor

Hangi Radyo

Radyo konusu en önemli bir konudur. Uçağınızın yada motorunuzun ömrü radyonuza göre daha kısadır.Ayrıca Uçak ve motor daha ucuzdur.Oysa bir radyo takımı bir model maliyetinin yaklaşık olarak 2/3 ü civarıdır.Ayrıca aldığınız radyoyu çok uzun yıllar kullanırsınız.Bu yüzden radyo alırken tavsiyelerime mutlaka ve mutlaka uyun.Öncelikle radyo olarak analog bir radyomu yoksa dijital bir radyomu alacaksınız ona kara verin.Benim tavsiyen kesinlikle ve kesinlikle analog bir radyo almayın.Mutlaka ve mutlaka dijital bir radyo olsun.Anolog radyolar size bir çok ayarı yapma imkanını vermez.Oysa dijital radyolar hem bir çok fonksiyonu sağlar hem de kullanımı daha kolaydır.Anolog radyolar kesinlikle tarih oluyor diyebilirim.Üstelik anolog radyo ile dijital radyo arasındaki fiyat farkı o kadar da fazla değildir.
İkinci konu olarak kaç kanallı bir radyo olmalı.Piyasada 1-2-3-4-5-6-7-8-9 ve daha fazla kanallı radyolar mevcut.Şimdi şöyle izah edelim.Bir modelin uçaması ve akrobasi yapabilmesi için gaz, elevatör, aileron ve rudder kontrolüne ihtiyacı vardır.Dolaysı ile 4 kanallı bir dijital radyo almamız şart oldu.Ancak dedik ya radyo en önemli parçadır.İleride iniş takımları açılır kapanır bir model, flaplı bir model yapmak istediğinizde 4 kanallı bir radyo size yetmeyecektir. Ayrıca bazı akrobatik hareketleri daha iyi yapabilmek için ( örneğin flapaileron) 6. kanala ihtiyacınız vardır.Bu yüzden kesinlikle ve kesinlikle en az 6 kanallı dijital bir radyo almalısınız.Ancak bunun üzerindeki kanal sayısı size kalmış.Daha çok ne yapmak istediğinizle ve bütçenizle ilgili.Ancak yine tekrar ediyorum bütçeniz ne olursa olsun en az 6 kanal ve dijital bir radyo alın.

Üçüncü konu olarak da dijital radyonuzun fonksiyonları ne olmalı ? Çoğu radyolar uçak ve planör menüsüne sahiptir.Ancak ileride helikopter kullanmayı düşünüyorsanız alacağınız radyoda helikopter menüsü de olmalı.Dijital radyonuz birkaç modelin trimlerini hafızasında tutabilmeli.Trimleri dijital olmalı.Aileron ve elevatörde dual rate olmalı ve ayrı sviçlerle kontrol edilmeli.Kanallar arasında mix yapabilme özelliği olmalı.

Dördüncü olarak da alacağınız radyo setinin içinde neler olmalı ? Bir radyo seti aldığınızda içinde mutlaka şunlar olmalı :

Verici

Alıcı

Verici ve alıcı şarjlı pilleri

Verici ve alıcı pili şarj cihazı

4 adet servo

Servoların bağlantı ekipmanı ve yedek kolları

On/Off sviç

Servo uzatma kablosu

Günümüzde bazı radyo setlerinden genellikle 3 servo çıkmakta.Bazılarında şarjlı pilleri olmamakta bazılarında da şarj cihazı olmamakta ve bunlar için extra para istenmektedir.Günümüzde 6 kanal bir dijital radyo 450 YTL den başlamaktadır.Radyo setinizi alırken içine neler olduğunu, nelerin fiyata dahil olduğunu mutlaka öğrenin.Yoksa ucuz diye birçok ekipmanı eksik radyo seti alarak daha fazla para ödemeyin.

Beşinci olarak da frekans konusuna değinmek istiyorum.Dünya da radyo kontrollü model uçaklar için 72 Mhz bandı ve 35 Mhz Bandı ayrılmıştır.Bunun yanında 2.4 Ghz cihazlarda piyasaya çıkmıştır.Birde aynı frekans bandında AM ve FM radyolar vardır.AM modeller artık tarih oldu diyebiliriz.Daha çok yer modellerinde kullanılır oldular. AM modellerle FM modellerin tek farkı AM modellerin mesafesinin daha fazla olması ancak dış etkenlerden etkilenme oranlarının fazla olmasıdır.FM modeller dış etkenlerden daha az etkilendiği için daha emniyetlidir.Zaten sıfır olarak AM radyo bulamazsınız.Ancak ikinci el denk gelebilir.Amerika standardı 72 Mhz dir. Avrupa standardı ise 35 Mhz dir.Ancak ülkemizde bu konuda belirleyici bir yasa yoktur.Olduğunu iddia eden arkadaşlar varsa bana yasa numarasını ve içeriğini göndersinler seve seve yayınlarım.Bazı modelciler 72 Mhz radyoların jandarmanın frekansı ile aynı olduğunu söylemektedirler.Bu doğru değildir.Jandarma ile yaptığım görüşmede onlar 72 Mhz FM bandı kullanmadıklarını belirtmişlerdir.Ülkemizde kullanılan radyoların çok büyük çoğunluğu 72 Mhz dir.Ancak Türkiye'deki model dükkanlarında satılan radyolar 35 Mhz dir.Yurtdışında daha ucuz olduğu için getirme imkanı olan modelciler 72 Mhz radyo getirip kullanmaktadırlar.Bunun yanında yeni çıkan 2.4 Mhz teknolojisi ise fiyat olarak diğer radyolardan daha pahalıdır.Ayrıca yeni çıktı dememize rağmen 3. jenerasyonları çıktı.Bakalım nerede duracak. Onlarda bilgisayar teknolojisi gibi oldu.Piyasaya çıktıktan 2-3 ay sonra demode oluyor.Sonuç olarak yukarıdaki bilgilere göre kesenize uygun ve ihtiyacınızı karşılayan bir radyo alın.

Gelelim radyo markalarına.Türkiyede 4 adet marka radyo satılmaktadır. Bunlar FUTABA, HİTEC, SANWA/AİRTRONİCS ve JR dır.Bu markalar dünya piyasasına hakimdir.Hepsinin birbirine üstün tarafları vardır.Bu yüzden şu marka diyemiyeceğim. Daha önce dediğim gibi ihtiyacınıza ve kesenize uygun radyo alın.Hepsi aynı işi yapıyor.Bana göre servo daha önemli. Çünki işi yapan servodur.Hepinize kazasız kırımsız uçuşlar dilerim.


Kaynak:İmuk
Admin
Admin
Admin

Erkek Mesaj Sayısı : 46
Yaş : 56
Nerden : Ankara
Kayıt tarihi : 24/05/08

https://hangar.hareketforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz