HANGAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Photoshop'a Giriş-1

Aşağa gitmek

Photoshop'a Giriş-1 Empty Photoshop'a Giriş-1

Mesaj  Admin Çarş. Haz. 04, 2008 9:34 pm

Anlatım 1



Çalışma Alanın Tanıtımı



Giriş


Fotoğraflar üzerinde işlemler yapmamızı sağlayan gelişmiş bir programdır. Photoshop, resimlerle piksel olarak adlandırılan bir dizi küçük karelerle çalışır.



Araçların Kullanılması


Bir aracı seçmek için, araç kutusunda ilgili aracı tıklayabilir ya da bu araca kısayol tuşunu kullanabilirsiniz. Örneğin klavyede M tuşuna basarak marquee aracını seçebilirsiniz. Seçtiğiniz araç siz diğer bir aracı seçene kadar etkin kalacaktır. Bir aracın üzerine imleci tutarak adını ve kısa yolunu görebiliriz.



Araç kutusunda sağ alt köşesinde küçük bir üçgen varsa, ilgili aracın altında gizlenmiş bazı ek araçlar vardır. a-) Gizlenmiş araçları bulunan bir aracın üzerinde iken fareye basılı tutarak, istediğimiz aracın üzerine gidip fareyi bırakarak seçebiliriz. b-) Alt tuşuna basılı tutup, araç kutusuna tıklarsak her tıklamayla bir sonraki gizli araç seçilir. c-) İstediğimiz araç seçilene kadar ilgili aracın kısa yol tuşuna tekrar tekrar basılır.



Araç Seçenekleri Çubuğunun Kullanılması


Çoğu aracın araç seçenekleri adı verilen bir çubukta görüntülenen çeşitli seçenekleri vardır. Farklı araçlar seçildikçe, buna uygun olarak değişir. Araç seçenekleri, çubuğundaki bazı ayarlar çeşitli araçlar için aynı iken (Mode ve opacity gibi), bazıları da belli bir araca özgüdür.



Araç seçenekleri çubuğu ekranın istenilen yerine taşınabilir, genelde ekranın alt veya üst kısmına yerleştirilir.



Araç çubukları araç simgesine tıklayarak, Reset Tool ya da Reset All Tolls komutunu kullanarak seçtiğiniz araç ya da tüm araçlar varsayılan ayarlara getirilebilir.



Ekrana getirmek için Windowà Show Options .



Resimlerin Görüntülenmesi


Resimlerimizizin görüntüsünü Photoshop’ta % 0.25 ile % 1600 arasında değiştirebiliriz. Resmin geçerli görünüm yüzdesi başlık çubuğunda gösterilir. % 100’de resmi kullanmak istediğimiz yerde gözükeceği şekliyle ve kalitesiyle görebiliriz.







View Menüsünün Kullanımı


Resmin görüntüsünü büyütmek için View --> Zoom In ( Ctrl + +) , küçültmek için Zoom --> Out (Ctrl + - )



View --> Fit on Screen, resmi çalışılan ekrana sığacak şekilde büyüterek görüntüler. ( Ctrl + 0)



Resmin görüntüsünü % 100 yapmak için Zoom aracına çift tıklayabiliriz.

Resmi ekrana sığdırmak için Hand aracına çift tıklyabiliriz.

Zoom Aracının Kullanılması


Zoom aracını seçin, imleci resmin üzerine getirin ve zoom aracının ortasında bir artı işaretinin belirdiğine dikkat edin. Resmin büyütmek istediğiniz kısmı üzerinde tıklayın.
Zoom aracı seçili ve resmin üzerinde iken Alt tuşuna basılı tutun, zoom aracının ortasında bir eksi işaretinin belirdiğine dikkat edin ve bir kere tıklayın, resmin küçüldüğünü görecekseniz.
Resmin belirli bir alanının etrafında Zoom aracıyla bir çerçeve çizerek de bu alanı büyütebilirsiniz. Zoom aracını kullanarak, büyütmek istediğimiz alanı içine alan çerçeve oluşturup fareyi bırakıyoruz.
Klavyeyi kullanarak Zoom-In aracını seçmek için Boşluk + Ctrl tuşlarına basılı tutup, istediğiniz alanı büyütebiliriz ve fareyi bırakırız.
Klavyeyi kullanarak Zoom-Out aracını seçmek için Boşluk + Alt tuşlarına basılı tutup, resmin üzerinde tıklayıp fareyi bırakırız.


Resmin kaydırılması


Etkin pencereye sığmayan bir resmi Hand aracını kullanarak ekranda kaydırabiliriz. Hand aracını seçin, imleci resim üzerinde sürükleyerek resmimizin gözükmeyen kısımlarını etkin pencere içerisine getirip görebiliriz.



Hand aracı dışında başka bir araç aktif ise, Klavye’den boşluk tuşuna basılı tutup resmi kaydırmak için resmi tıklayıp,sürükleriz..





Navigator Paletinin Kullanılması


Ekranda görünmüyorsa Window à Show Navigator komutuna seçerek Navigator paletini açın.



Navigator paletinde sürgüyü sola ya da sağa kaydırarak görüntü yüzdesini değiştirebiliriz. Büyütme oranı artırıldığında Kırmızı çerçevinin boyutu küçülecektir.



Fare imlecini Kırmızı çerçevenin içine getirin, imleç bir el şeklini alır. Resmin farklı bölümlerini görüntülemek için el şeklindeki imleci sürükleyin.



İmleç Navigator penceresinde iken Ctrl tuşuna basılı tutun ve resmin belirli bir alanını büyüterek görmek için çerçeve çizin ve bırakın.





Durum Çubuğunun Kullanılması


Durum çubuğu, uygulama penceresinin sol alt köşesinde bulunur. Durum çubuğundaki açılır menülerden faydalanarak bir dosyanın boyutu (Document Size), Profili(Document Profile), geçici bellek boyutu (Scratch Sizes), programın çalışma verimi (Efficiency), son gerçekleştirilen işlem için harcanan zaman (Timing) ve etkin araç (Current Tool) hakkındaki bilgileri görebilirsiniz.



Fare imlecini durum çubuğundaki üçgenin üzerine getirin ve açılır menüyü görüntülemek için tıklayın ve listeden görüntülemek istediğimiz seçeneği tıklayarak seçeriz.



Paletlerle Çalışmak


Paletler resimleri izlemenize ve değiştirmenize yardım eden araçlardır. Çalışırken paletleri görüntülemek ya da gizlemek için Window à Show ya da Window à Hide komutlarını kullanabiliriz.



Paletleri ve araç kutusunu görüntülemek ya da gizlemek için Tab tuşuna basın.



Sadece paletleri görüntülemek için ya da gizlemek için Shift + Tab tuşlarına basın.



Bir paleti kendi grubunda etkinleştirmek için ilgili paletin sekmesine tıklayın, taşımak için sürükleyerek taşıyın.



Bir paletin menüsünü görüntülemek için fare imlecini paletin sağ üst köşesindeki üçgenin üzerine getirin ve farenin düğmesine tıklayın.



Bütün açık paletlerin ve taşınabilir iletişim kutularının en son konumları programdan çıktığınızda varsayılan olarak kaydedilir. Programı paletleri varsayılan konumlarıyla başlatabilir ya da istediğiniz zaman paletleri varsayılan konumlarına getirebilirsiniz. Varsayılan konuma getirmek için Window à Reset Palette Locations. Programı daima önceden belirlenmiş palet ve iletişim kutusu konumlarıyla açılması için Edit à Prefencesà General’ ı seçin ve Save Palette Location seçeneğinin onay imini kaldırın.







Anlatım 2



Seçim Araçları



Photoshop’ta dört temel araç grubunu kullanarak (Marquee, Lasso, Magic Wand ve Pen) büyüklüğe, şekle ve renge göre seçim yapabiliriz. Move aracını kullanarak seçimlerimizin yerini değiştirebiliriz.



Marquee ve Lasso araçlarının simgeleri altında gizlenmiş bazı araçlar bulunur. Fare imlecini araç kutusunda bu araçlardan birinin simgesi üzerinde basılı tutarken açılan menüden istediğiniz aracı seçebilirsiniz.



Rectangular Marquee aracı ile dikdörtgen, Elliptical Marquee aracı ile elips şeklinde resim araçları seçebiliriz. Rectangular Marquee aracını seçip, resmimizin seçmek istediğimiz sol üst köşesinden sağ alt köşesine doğru sürükleyerek bir seçim oluşturalım. Seçim sınırını çizdikten sonra fare imlecini seçim alanına getirip sürükleyerek sınırı taşıyabiliriz. Seçim sınırının sadece konumunu değiştirdiğine, boyutunu ya da şeklini etkilemediğine dikkat edin.



Seçimi iptal etmek için select à Deselect komutunu seçin ve Marquee aracı aktifken sınırının dışında bir nokta tıklayın.



Seçim sınırı istediğiniz şekilde yerleşmediyse, sınırı oluştururken konumunu ayarlayabilirsiniz. Farenin tuşunu basmaya devam ederek boşluk tuşunu basılı tutun ve seçimi sürükleyin.Seçim sınırı siz sürüklerken hareket edecektir.



Bazen nesnein orta noktasından kenarlarına doğru bir seçim sınırı çizerek eliptik ya da dikdörtgen seçimler oluşturmak daha kolaydır. Fareyi seçmek istediğimiz kısmın orta noktasına getirin ve Alt tuşuna basılı tutup seçim yaparsak seçimin başlangıç noktasını merkez alarak genişlediğine dikkat edin. Shift tuşuna basılı tutarak seçim alanı oluşturursak da tam Kare ya da Daire şeklinde seçim alanları oluşur.



· Seçimin Taşınması



Seçili olan alandaki kısmı taşımak için, Move aracına seçin ve fare imlecini seçimin üzerine getirin. İmleç, yanında makas bulunan bir ok simgesine dönüşecektir. Bu, sürüklediğinizde seçimin mevcut yerinden kesilerek yeni konumuna taşınacağını gösterir.



· Seçimin Kopyalanması



Seçili alan içindeki kısmın kopyasını almak için Move aracı aktif iken, Alt tuşuna basılı tutup imleci seçimin içine getirin. İmleç çift ok simgesine dönüşecektir. Bu, seçimi taşıdığımızda bir kopyası oluşacağını gösterir. Seçimi taşırken Shift tuşuna basılı tutarak yatay ya da dikey olarak kısıtlayabiliriz.



Marquee aracı seçili iken Ctrl tuşuna basılı tutun ve imleci seçimin içine getirin. İmlecin yanında seçimin bulunduğu yerden kesileceğini gösteren bir makas simgesi belirecektir. Sürükleyerek taşıyabiliriz ve böylelikle Move araçını aktif hale getirmeden taşıma yapabiliriz.



Ok tuşlarını kullanarak seçimin konumu ile ilgili ince ayar yapabilirsiniz. Ok tuşları ile seçimi bir seferde bir ya da on piksel hareket ettirmek mümkündür. Ok tuşuna her basışımızda ağzın bir piksellik artırımlarla dikkat edin. Shift tuşuna basılı tutarak ok tuşlarını kullanırsak 10 piksellik artırımlarla taşıyabiliriz.



Seçilen alanın etrafındaki sınır ayarlama kimi zaman sizi zorlayabilir. Seçimin sınırlarını iptal etmeden geçici olarak gizleyebilir ve gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra tekrar görünür hale getirilebilir. View à Show à selection Edges ( Ctrl + H ).









· Magic Wand Aracı ile Seçim



Resimdeki komşu pikselleri renk açısından benzerliklerini temel alarak seçmemizi sağlar. Magic Wand aracının seçenekler çubuğunda yer alan Tolerance ayarı, tıkladığınız alanda bir rengin kaç benzer tonunun seçileceğini kontrol eder. Bunun için varsayılan değer 32’dir. Yani tıklanan bir alandaki rengin kendisine benzeyen 32 daha açık ve 32 daha koyu tonu seçilecektir. Seçilecek benzer tonların sayısını artırmak için araç seçenekleri çubuğundaki Tolernce değerini mesela 50 yapabiliriz.



· Lasso Aracı ile Seçim



Hem serbest çizim, hem de düzgün çizgiler gerektiren seçimlerde Lasso aracı kullanılabilir. Lasso aracı seçin, seçilecek kısmın üzerinde serbest bir çizimle bir çizgi oluşturmak üzere sürükleyerek seçim alanı oluşturulur. Alt tuşuna basılı tuturak fareye tıklarsak Polygon Lasso moduna geçer, tıkladığımız noktalardan geçecek şekilde çokgen şeklinde seçim alanları oluşturulur. Lasso aracı bir seçim oluştururken farenin düğmesini bırakırsanız, seçim başlangıç noktası ve farenin düğmesi bıraktığınız nokta arasında düz bir çizgi çizerek kendini birleştirir. Daha düzgün bir sınır oluşturmak için seçimi başlangıç noktasıyla kesiştiği yerde sonlandırın.



· Seçime Ekleme ve Seçimden Çıkarma Yapmak



Bir alanı seçerken Shift tuşuna basılı tutarak, seçtiğimiz alan geçerli seçime eklenecektir. Alt tuşuna basılı tutarak seçtiğimiz alan, geçerli seçili alandan çıkartılacaktır.



· Magnetic Lasso Aracı ile Seçim Oluşturmak



Photoshop’ta yüksek konstrastlı (renk zıtlığı) kenarlara sahip alanlarda serbest çizim seçimleri yapmak için Magnetic Lasso aracı kullanılır. Magnetic Lasso aracını kullanırken sınır otomatik olarak izlediğiniz kenara yapışacaktır. Fareyi tıklayarak seçim sınırı üzerine tutunma noktaları (fastening point) yerleştirmek suretiyle aracın izlediği aracın izlediği yolun doğrultusunu da kontrol edebilirsiniz. Aracın kenarı yeterince yakından takip etmediğini düşünüyorsanız, farenin düğmesine tıklayarak kendi tutunma noktalarınızı yerleştirebilirsiniz. Gerekli gördüğünüz durumlarda istediğiniz kadar tutunma noktası yerleştirmekte serbestsiniz. delete tuşuna basıp imleci en son tutunma noktasına geri götürerek tutunma noktalarını silebilir ve geri gidebilirsiniz.



Kaynak:Photoshop Magazin
Admin
Admin
Admin

Erkek Mesaj Sayısı : 46
Yaş : 56
Nerden : Ankara
Kayıt tarihi : 24/05/08

https://hangar.hareketforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz